Home > Sous Vide Groenten

Sous Vide Groenten

Sous Vide garen, ook bekend als vacuümgaren (Frans: sous = onder, vide = vacuüm), is een specifieke methode voor de bereiding van voedsel. Deze bereidingswijze wordt bij Heeren Groenten & Fruit op grote schaal toegepast op verse groenten. 

Het proces

Bij deze specifieke kooktechniek worden de verse (onbewerkte) groenten vacuüm verpakt. Aan deze groenten wordt niets toegevoegd anders dan de pure verse groenten en eventuele verse kruiden. Vervolgens worden de vacuüm verpakte verse groenten gegaard in een waterbad op een exact gecontroleerde temperatuur. Deze constante lage temperatuur zorgt voor een gelijkmatig gegaard product. Deze sous vide gegaarde groenten kunnen langer worden bewaard door de vacuumverpakking en het feit dat ze direct na de bereiding snel worden teruggekoeld om bacterievorming te voorkomen.

Voordelen Sous vide garen

Omdat de verse groenten voor de sous vide bereiding vacuüm worden verpakt alvorens ze op een lagere temperatuur gegaard worden, blijven de smaak, structuur, kleur, vocht, vitaminen en mineralen optimaal behouden. De smaken, aroma's en het vocht van de verse groenten kunnen immers niet uit de vacuümverpakking ontsnappen waar bij het traditionele koken een gedeelte van de smaak en voedingswaarden in het kookvocht terecht komt en met het kookvocht wordt afgegoten.

Een ander belangrijk voordeel is dat de houdbaarheid van sous vide groenten en fruit door de sous vide bereiding wordt verlengd tot wel 30 dagen. Voor deze verlenging van de houdbaarheid is geen toevoeging van conserveringsmiddelen of E-nummers nodig. Als laatste zijn sous vide groenten en fruit gemakkelijk en snel op te warmen, au bain marie of in de magnetron.

Sous vide groenten worden al op zeer grote schaal gebruikt in instellingskeukens. Door deze vorm van ontkoppeld koken kunnen grootkeukens hun piekmomenten beter spreiden zonder concessies te hoeven doen op smaak, kwaliteit en voedingswaarden.

Productiecapaciteit

Het produceren van sous vide groenten is een belangrijk onderdeel van ons productieproces. Onze productieafdeling beschikt over verschillende apparatuur die ons in staat stelt om in korte tijd grote volumes sous vide groenten te produceren. De mogelijkheden van sous vide groenten bereiden zijn ongekend. Van verse asperges, witlof, hele bospeen, paprika, kant-en-klare soepgroenten, harticots verts tot bijvoorbeeld hele appeltjes met kaneel en roseval aardappels met verse rozemarijn. Naast deze producten in ons assortiment van sous vide groenten worden er ook veel klantspecifieke sous vide recepturen geproduceerd. 

Verschillende bereidingen

In overleg met de klant wordt bepaald of een product enkel geblancheerd dient te worden of volledig gaar. Daarnaast is het mogelijk om groenten die sous vide gegaard worden vooraf op smaak te brengen met verschillende verse kruiden of marinades met als resultaat heerlijke smaakvolle groenten, klaar voor gebruik en tot wel 30 dagen houdbaar.  Sous vide groenten zijn perfect bruikbaar in bijvoorbeeld salades die een lange houdbaarheid mee moeten krijgen. Ook is het mogelijk om volledige sous vide maaltijdcomponenten te produceren waardoor u uw klanten een grote keuze kunt bieden en toch in korte tijd een vers product op het bord kunt hebben.

Nieuws
Duurzame nieuwbouw

Duurzame nieuwbouw 01 Oktober 2019
Doordat ons bedrijf de afgelopen jaren hard is gegroeid is er de afgelopen maanden gewerkt aan het bouwen v...

Lees verder

Artikel RTL Nieuws: De toenemende populariteit van voorgesneden groenten

Artikel RTL Nieuws: De toenemende populariteit van voorgesneden groenten 29 Augustus 2019
RTL nieuws plaatste een artikel over de toenemende populariteit van voorgesneden groenten en de opkomst van...

Lees verder

Hollandse aardbeien

Hollandse aardbeien 25 Maart 2019
Met de komst van het voorjaar zijn we ook weer volledig overgeschakeld op Hollandse aarbeien. De heerlijke ...

Lees verder

Hollandse Asperges

Hollandse Asperges 25 Maart 2019
Er zijn weer Hollandse asperges verkrijgbaar voor de liefhebbers. Weliswaar nog van de verwarmde grond en d...

Lees verder